– Moim celem jest to, żeby uświadomić zawodnikom, aby nie lekceważyli żywienia. Jeśli odżywiamy się prawidłowo, nie tylko w kontekście kalorii, ale też ilości, jakości i pory przyjmowania składników, jesteśmy w stanie wycisnąć z naszego organizmu sto procent, a nie na przykład tylko siedemdziesiąt procent – mówi dr Krzysztof Mizera, który opowiedział nam o pracy dietetyka sportowego w pierwszej drużynie ŁKS-u.
Krzysztof Mizera (dietetyk piłkarzy ŁKS-u): Bilansuję jadłospisy zawodnikom; ich menu treningowe, około-treningowe i meczowe. Interpretuję także wyniki morfologii, bilansuję suplementacje, zawsze robiąc to indywidualnie, wedle potrzeb danego zawodnika. […] Ważne jest, żeby zawodnicy wiedzieli, dlaczego żywienie jest ważne. Po pierwsze to paliwo i energia dla organizmu. Po drugie – ważna jest kwestia regeneracji. Mięsień nie będzie się właściwe regenerował, jeśli nie dostarczymy mu odpowiednich składników. […] Jeśli odżywiamy się prawidłowo, nie tylko w kontekście kalorii, ale też ilości, jakości i pory przyjmowania składników, jesteśmy w stanie wycisnąć z naszego organizmu sto procent, a nie na przykład tylko siedemdziesiąt procent.