Drużyna

Marcin Pogorzała i Paweł Drechsler odbyli staż w Osasunie Pampeluna

22.12.2022

22.12.2022

Marcin Pogorzała i Paweł Drechsler odbyli staż w Osasunie Pampeluna

fot. Michał Stańczyk / Cyfrasport

Członkowie sztabu szkoleniowego pierwszej drużyny ŁKS-u – Marcin Pogorzała i Paweł Drechsler – w grudniu przebywali w Pampelunie, gdzie przyglądali się pracy m.in. Jagoba Arrasate, trenera Osasuny, obecnie siódmej drużyny hiszpańskiej Primera Division.

Rok temu – Athletic Bilbao i spotkanie z Marcelino, z kolei tym razem nasi szkoleniowcy przypatrywali się pracy sztabu trenerskiego Osasuny Pampeluna, na czele którego stoi Jagoba Arrasate. Ceniony hiszpański trener w przeszłości pracował w Realu Sociedad (pod jego wodzą drużyna awansowała do Ligi Mistrzów), Numancii, a od czterech lat jest pierwszym trenerem klubu z północy Hiszpanii.

– Każda taka wizyta i możliwość obserwowania procesu treningowego w mniejszym lub większym stopniu rozwija warsztat. Przy tego typu obserwacjach nie chodzi tylko o podpatrywanie treningów. Ważne jest także to, w jaki sposób szkoleniowiec, którego spotykamy, buduje drużynę, jaki jest jego pomysł na grę, jaka jest jego osobowość i jaki przy tym wybiera styl zarządzania szatnią, a dopiero na końcu – za pomocą jakich środków stara się to wszystko wdrożyć. Przy takim nastawieniu do staży mocno pomaga otwartość Hiszpanów, bo dzięki temu można dowiedzieć się naprawdę wiele, natomiast wyjazd to tak naprawdę początek. Teraz ważne będzie, żeby z tych obserwacji wyciągnąć jedną-dwie rzeczy dla siebie i pomyśleć jak przełożyć je na nasz grunt – mówi Marcin Pogorzała.

Nasi trenerzy przebywali w Pampelunie tydzień, więc także w tym roku mieli nieco mniej czasu na odpoczynek. Ełkaesiacy rozpoczynają przygotowania do rundy wiosennej już na początku stycznia.

– Ze względu na tryb naszej codziennej pracy i niewielką liczbę wolnych dni, właśnie przerwę w rozgrywkach staramy się wykorzystywać na podnoszenie swoich kompetencji. Był to kolejny wyjazd, dzięki któremu dołożyliśmy kamyczek do naszego bagażu doświadczenia. Jak zwykle fajnie było obserwować w pracy najlepszych, bo tak należy mówić o sztabie, który pracuje na poziomie La Liga od wielu lat. Jagoba Arrasate czy trener przygotowania fizycznego Sergi Perez to uznane marki na rynku hiszpańskim, a do tego bardzo mili i otwarci ludzie, którzy przez tydzień otworzyli przed nami drzwi do swojej pracy – dodaje Paweł Drechsler.